top of page

Защо да изберем стоманени улуци


Ремонт на без-шевни улуци

На първо място, преди сравнение между стомана и други метали, стои въпроса за PVC улуците. Освен ниската първоначална инвестиция, пластмасовите улуци изостават драстично спрямо металните по всички други критерии като: издръжливост във времето, устойчивост на геометричните форми, устойчивост на цвета, разходи за поддръжка и др.

Материали

Независимо колко качествен полимер е използван при производството на пластмасовите улуци, стоманата със сигурност ще надживее всеки такъв материал. Важен елемент, разбира се, за да се случи това, се явява антикорозионната защита, която се осигурява от допълнително нанесено цинково покритие върху стоманеното ядро. То е двустранно и се измерва в гр./кв.м. Масово, предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от суровина с до 140 гр./кв.м цинково покритие, за да се постигне по-ниска цена. Това обаче, според компании, специализирани в производството на покривни водоотвеждащи системи, е крайно недостатъчно.

Съществуват стандарти, в които минималното покритие на стоманата за влагане в екстериорни продукти, трябва да бъде 275 гр./кв.м.

Цинкът има способността да се „самолекува”! При драскотини и в местата на срязване, се наблюдава образуването на защитен слой от т.нар. „мигриращи” цинкови йони.

Времето

Износването на всеки материал се дължи на атмосферните условия – UV лъчение, дъжд, сняг, лед, вятър и т.н. Говерейки за улуци и водосточни тръби, реакцията на температура, обаче, се явява най-важният показател.

В сравнение с алуминия и пластмасата, стоманата има много малка амплитуда на свиване и разширяване под влияние на температурата. Това означава, че монтираната стоманена покривна водоотвеждаща система е много по-вероятно да се радва на дълъг живот, тъй като връзките и фиксиращите точки, няма да бъдат подложени на толкова силно деформиращо напрежение.

За да отстраните почти изцяло риска от деформация и разхлабване на връзките, препоръчваме да се насочите към система, която има свързващи елементи с уплътнения и дължина на улуците 3 или 4 метра. Меките уплътнения поемат температурните разширения, а пресметнатата дължина на улуците ограничава разширенията (свиванията) до поносим максимален лимит. Залепване с калай, силикон или каквато и да е друга спойка е силно непрепоръчително.