top of page

Защо да изберем стоманени улуци


Ремонт на без-шевни улуци

На първо място, преди сравнение между стомана и други метали, стои въпроса за PVC улуците. Освен ниската първоначална инвестиция, пластмасовите улуци изостават драстично спрямо металните по всички други критерии като: издръжливост във времето, устойчивост на геометричните форми, устойчивост на цвета, разходи за поддръжка и др.

Материали

Независимо колко качествен полимер е използван при производството на пластмасовите улуци, стоманата със сигурност ще надживее всеки такъв материал. Важен елемент, разбира се, за да се случи това, се явява антикорозионната защита, която се осигурява от допълнително нанесено цинково покритие върху стоманеното ядро. То е двустранно и се измерва в гр./кв.м. Масово, предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от суровина с до 140 гр./кв.м цинково покритие, за да се постигне по-ниска цена. Това обаче, според компании, специализирани в производството на покривни водоотвеждащи системи, е крайно недостатъчно.

Съществуват стандарти, в които минималното покритие на стоманата за влагане в екстериорни продукти, трябва да бъде 275 гр./кв.м.

Цинкът има способността да се „самолекува”! При драскотини и в местата на срязване, се наблюдава образуването на защитен слой от т.нар. „мигриращи” цинкови йони.

Времето

Износването на всеки материал се дължи на атмосферните условия – UV лъчение, дъжд, сняг, лед, вятър и т.н. Говерейки за улуци и водосточни тръби, реакцията на температура, обаче, се явява най-важният показател.

В сравнение с алуминия и пластмасата, стоманата има много малка амплитуда на свиване и разширяване под влияние на температурата. Това означава, че монтираната стоманена покривна водоотвеждаща система е много по-вероятно да се радва на дълъг живот, тъй като връзките и фиксиращите точки, няма да бъдат подложени на толкова силно деформиращо напрежение.

За да отстраните почти изцяло риска от деформация и разхлабване на връзките, препоръчваме да се насочите към система, която има свързващи елементи с уплътнения и дължина на улуците 3 или 4 метра. Меките уплътнения поемат температурните разширения, а пресметнатата дължина на улуците ограничава разширенията (свиванията) до поносим максимален лимит. Залепване с калай, силикон или каквато и да е друга спойка е силно непрепоръчително.

Цветно покритие

Листовата стомана е материал , който в днешно време рядко се ползва, търси и предлага в класическия си вид – стомана и цинково защитно покритие. Над цинка има полиестерно цветно покритие, което освен допълнителна защита, предоставя и възможност за постигане на по-красиви и цветни фасади и стрехи. Покритията са различни, като има такива, които са по-плътни и имат гранулирана структура, която допълнително предпазва от надрасквания. Тези цветни покрития добавят години живот към продукта.

Листовата стомана с полиестерно покритие в най-широката си употреба се използва за индустриални сгради, за техните стени и покриви. Това логически обуславя всеки лист да има външна и вътрешна страна. Външната цветна страна е от споменатия вече полиестер, в няколко варианта. Вътрешната обаче е със значително по-тънко покритие от епоксиден лак (сивкав на цвят най-често). Такъв материал не е удачен за Вашите улуци, защото епоксидният лак, за разлика от случаите, когато е употребен върху покрив или стена остава открит към капризите на метеорологичното време. В тези случаи вътрешната страна остава скрита и защитена от слънце и влага. Качествените стоманени улуци с цветно покритие са с цветно полиестерно покритие с еднаква дебелина от двете страни.

Скоби

Скобите, на които се поставят улуците са конструкцията, която държи улука. Важно е да са с достатъчна дебелина и да имат същото защитно покритие и цвят, като водоотвеждащата система.

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page