top of page

Банята...


Ремонт на баня

Освен да изглежда добре, банята трябва да е уютна и удобна. Тя е сред най-често използваните помещения в дома, а е и любимо кътче за релакс на мнозина. Ако е настъпило времето за ремонт на вашата баня, трябва да сте наясно с това как искате да я преобразите. Доста от специализираните магазини за обзавеждане на баня предлагат услугата "3D проект" и то безплатно. Чрез нея ще видите как ще изглежда банята от вашите представи и дали искате точно нея в действителност. Мечтаната баня обаче може да излезе скъпо, затова е добре да се замислите колко средства можете да заделите за нея и да си съставите бюджет още преди началото на ремонта. Така ще си спестите излишни нерви и тревоги по възникнали непредвидени разходи. При планирането на ремонтните дейности трябва да сте наясно и че те ще отнемат най-малко 8-10 дни, и то ако попаднете на много добър майстор. Работата по банята е трудоемка, а помещението е малко и обикновено ремонтът се прави от един майстор.

Цялостен ремонт на банята включва изкъртване на старите плочки по стените и пода, направа на нова подравнителна мазилка и подова замазка, поставяне на новите плочки, монтаж на санитарията. Ако ВиК инсталацията не е подменяна с години, ще се наложи да я смените с нова. В старите жилищни сгради се налага подмяна на вече корозиралите метални водопроводни щрангове и хоризонтални тръби с нови, като е добре те да са полипропиленови, съветват търговци. При ремонта може да се наложи да смените душа, тоалетната и мивката. Някои фирми на пазара предлагат пакет за цялостен ремонт на баня, който включва освен изброеното и извозване на строителните отпадъци. Цената е около 1200 лв., без да се брои стойността на материалите, като се дава и 2-годишна гаранция. Ако не желаете пълен пакет, само за разбиването на старите плочки и санитария, както и за извозването на отпадъците ще трябва да платите 350-500 лв.

Стандартна ел. и ВиК инсталация, включваща две точки за осветление и два контакта, струва около 120 лв. Но за самите ключове, контакти и осветителни тела се плаща отделно. Подмяната на хоризонтален щранг струва 350 лв., а на вертикален - около 200 лв. За монтаж на водомер майсторите взимат по 30 лв., а за смяна на кранове по 25 лв. за брой. Цените за измазване на банята започват от 10 лв./кв. м, лепенето на плочки струва около 25 лв./кв. м, а фугирането и подмяната на фуга - 2 лв./кв. м. Ако сте избрали плочки с размер 30х40 см, с четири ъглови лайсни и един ред фриз, ще платите около 750 лв. за пода и стените на неголяма баня, изчисляват майстори. Монтажът на водооткапни и ъглови лайсни струва 3-3,50 лв./м. За изграждане на праг за врата майсторите взимат 25 лв., а за преграда за душ кабина - 100 лв.

Двупластова хидроизолация под плочките струва 7 лв./кв. м. Цените за монтаж на санитария варират според вида й. За монтиране на моноблок майсторите вземат 50 лв., на тоалетна чиния - 35 лв., на мивка, батерия и сифон - 40 лв., а на бойлер до 100 л - 70 лв. Душ кабина монтират срещу 130 лв., а вана за 230 лв. Монтаж на шкафове и огледала струва 20-30 лв., а на допълнителните аксесоари по 5 лв. за брой.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page