top of page

Как да изберем подходяща топлоизолация


Топлоизолация Саниране

Сега реших, че е време да получите полезна информация и за топлоизолирането на дома. Затова си казах - по-добре да поискам мнение от експерт, който от години се занимава с тази дейност. Поканих като гост-автор Деян Димитров, който постави външна топлоизолация на апартамента ми и чиито услуги горещо препоръчвам.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА – НЯКОИ СПОРНИ МНЕНИЯ

Преди 10 години, когатo поставянето на топлоизолация започна да се превръща в масово начинание, на мен ми отнемаше повече от половин час, за да обяснявам подробно как работи системата и какъв изобщо е смисълът от поставяне на топлоизолация.

Сега все по-често ми се случва още преди да се опитам да обясня каквото и да е, да бъда обсипан с въпроси, в които прозира завидна техническа грамотност. Появиха се нови продукти, технологии и съответни експертни мнения и всеки такъв експерт от фирма производител естествено заявява, че неговите продукти и технологии са най-добрите и започва убедително да се аргументира.

Но когато един човек, желаещ да си постави топлоизолация, започне своето първоначално проучване – погледне няколко рекламни брошури, прочете описания на някои често срещани материали в интернет, и дори позвъни на няколко фирми за монтаж на топлоизолация, няма да се учудя ако в края на деня в главата му се заформи противоречива каша от информация и дезинформация, в която, разбираемо, човекът ще изпитва затруднения да направи своя избор, и накрая, изморен от четене и умуване, логично просто ще се довери на първата фирма, която е пред очите му.

Затова, когато Теди ми предложи да напиша нещо за дейността, която извършвам, първото нещо, което катализира в мен беше да се опитам да очертая някакъв пътеводител за избор на топлоизолация. Изводите, които ще споделя по-долу, са породени изцяло от моята практика като монтажник на топлоизолация (от първата ми топлоизолация преди 14 години, където клиентът ми казваше какво да правя, а аз просто изпълнявах – бях нает само защото имах уменията да работя от въже, до топлоизолацията, която монтирахме с колегите онзи ден). Не претендирам да съм експерт, но пък съм с голям опит като монтажник и ако имам мнение за