top of page

Как да изберем „външна изолация“ – съвети за начинаещи...


Изолацията на външните стени може да помогне да се елиминират потенциалните проблеми, свързани с влагата, да се изградят сгради, които се отличават по отношение на комфорта и дишането, подобрявайки здравето и благосъстоянието на обитателите.

Без експертно мнение, избирането на подходяща изолационна система за полагане може да се окаже проблематично. Изключително важно е да се избере точната система с конкретното й приложение – защото когато става дума за изолация, има малко възможности.

Изграждането на добре изолирани домове е повече от това обитателите да са на топло и сухо. Това е равностойно на подобряване на средата на закрито, където обитателите да живеят щастливо и здравословно. Застаряващите сгради и влажният климат осигуряват перфектни условия на влагата да се развива. Това се отнася особено за случаите, касаещи многофамилните жилищни сгради, тъй като те осигуряват жилища на достъпни цени предимно на възрастни хора и млади семейства. Продължителното излагане на мухъл и влага може да доведе до хронични здравни проблеми за по-уязвимите членове на обществото.

Значимостта на избора на подходяща изолация е от първостепенно значение за създаването на интериор, в който обитателите могат да живеят щастливо и здравословно. Когато става дума за външна изолация на стени, изборът в много случаи е субективен, тъй като всяка селекция се основава на това, което собственикът на сградата се надява да постигне или е функция на възрастта и вида на строителния материал, от които е изградена конструкцията. Финансовите съображения също могат да играят важна роля. Например, изолацията, съдържаща акрилно покритие без паропропускливост, е много на мода в социалните жилищни имоти и сгради, отдавани под наем – вариант, който се избира главно заради намаляването на разходите, а не в интерес на сградата или на обитателите й.

В ежедневието си жителите отделят водни пари. Къпане, пране, готвене – всичко това създава пара, дори дишането. Да пресметнем колко пари се генерират в многожилищна сграда със 150 обитатели. Всички тези пари ще преминат през елементите на сградата, но в случаите, когато изолацията съдържа непропусклив акрилен грунд, парите ще бъдат уловени. Това може да доведе до конденз и влага. Следователно изолационно решение за външна стена, което може да се окаже рентабилно в краткосрочен план, може да доведе до ненужни и непредвидени разходи в бъдеще.

Полагането на недишаща изолация към сграда причинява това, което може да се нарече „ефект на пластмасовата торба“ – стените могат да се покрият с конденз от непропуснатите изпарения. За да се създаде дишащ външен слой на сгради, частни или обществени, е за предпочитане да се използва силиконово финишно покритие. Пазарът предлага мазилки, устойчиви на вода, на петна и атмосферни влияния. Разнообразието им ще осигури предпочитаната от вас красива цветна фасада.

Външната изолацията ще се справи и с точката на оросяване – температурата, под която водните капчици във вътрешността на сградата кондензират, като така ще се предотврати образуването на конденз.

Специалистите препоръчват за стените да се използват изолационни плоскости от експандиран полистирен (EPS) или минерална вата, които са с висока пропускливост, което води до освобождаване, а не до задържане на водните пари. Топлоизолационните системи включват и грунд за предварителна обработка с минерални субстрати. Всеки компонент от избраната система спомага да се увеличи „дишането“ и изолирането на стените. Външната изолация подобрява естетиката отвън и топлинния комфорт на сградата отвътре, без това да се отразява на вътрешното пространство.

Изборът на топлоизолационна система е от изключително значение както за сградата, така и за околната среда, в която живеем. Всяка система има уникални свойства, но за всички решения на външната изолация се отнасят предимствата, като пестене на енергия и намаляване на топлинните загуби .

Успешната изолация на стените до голяма степен зависи от правилната система, която се определя за съответната среда. Последствията от погрешен избор на топлоизолационна система, могат да се окажат катастрофални за строителя и обитателите на сградата.

За жилища, разположени близо до главни или натоварени пътища, в големи застроени райони, топлоизолацията със звукоизолиращи свойства е практичен вариант. Външната изолация може да действа като отлична шумова бариера, но задължително трябва да има отговорно отношение и към пожаробезопасността на сградата.

За училища, цокли и области, където фасадата на сградата е податлива на физически натоварвания изберете система, устойчива на удар.

Топлоизолация, Саниране, Топлоизолации София,


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page